Psihijatar vas guzi – Prirodna vs kemijska terapija depresije i anksioznosti

Depresija i anksioznost se često puta liječe na takav način da vam s vremenom bude još gore. Vi se uzdate u svog psihijatra misleći da on zna što radi. Na kraju ispadne da vas psihijatar guzi pošteno tako što vam propisuje lijekove koji prikrivaju simptome umjesto da se liječi uzrok vaše depresije i/ili anksioznosti.

Sada ću vam objasniti kako dolazi do te psihijatrijske lakrdije. Prije svega moramo sagledati što znači depresija ili anksioznost. Jesu li to bolesti? Službeno jesu, ali se u biti radi o stanjima koja su samo posljedica nekih konkretnih bolesti. Kao što je alergija službeno vrsta bolesti, ali svrbež, crvenilo i ostale manifestacije su samo posljedica nekog oboljenja unutar organizma. Taj svrbež kože je zbog nekog razloga nastao.

Zašto nastaje depresija i anksioznost?

Razlozi nastajanja mogu biti raznoliki. Osim proživljenih trauma, razlozi mogu biti fizičke prirode. Štoviše, pitanje je kako to da neke osobe istu traumu podnesu dobro, a neke osobe bivaju psihički slomljene nakon takve iste traume? Gdje je kvaka?

Uloga vitamina i minerala u depresiji i anksioznosti

Deficit vitamina B, C, D i E redovito uzrokuje različite psihijatrijske simptome i stanja.

Određeni vitamini igraju ulogu u sintezi neurotransmitera. Recimo ako vam nedostaje vitamin B6 tada dolazi do slabije sinteze dopamina, serotonina i GABA-e. Kada vam nedostaje ovih neurotransmitera, tada dolazi do psihičkih problema raznih vrsta. Nedostatak GABA-e uzrokuje primarno anksioznost, nedostatak serotonina uzrokuje primarno depresiju, ali moguća su i razna druga stanja kao posljedica nedostatka ovih neurotransmitera.

Postoje prirodne supstance koje uzrokuju povećanje serotonina i drugih neurotransmitera i tako djeluju na smirenje vaše psihe. Jedna od supstanci je i 5-HTP koji trenutno mijenja stanje svijesti, a ne uzrokuje ovisnost. 5-HTP je vrlo jeftin i vrlo učinovit, pogledajte ovdje.

Antidepresivi vam ne djeluju? Evo zašto:

Nekim ljudima antidepresivi ne pomažu ili djeluju preslabo. Razlozi mogu biti višestruki. Jedan od razloga može biti nedostatak vitamina iz B skupine. Ako vam nedostaje vitamin B9 i B12, tada će djelovanje antidepresiva biti slabo. Nakon početka uzimanja tih vitamina, dolazi do poboljšanog odgovora na terapiju.

Oksidativni stres utječe na razinu anksioznosti i depresije. Zbog toga ulogu igraju vitamini C i E kao i još neke vrste sredstava koje uzrokuju smanjenje oksidativnog stresa.

Zdravlje crijeva ima utjecaj na psihu, osobito tankog crijeva jer se tu događa pretvorba određenih aminokiselina u neurotransmitere. Disbalans crijevnih bakterija utječe na slabije stvaranje serotonina i GABA-e što za posljedicu ima psihičke probleme. Tu naravno nije dovoljno uzeti prvi probiotik koji nađete u ljekarni. Štoviše, mnogi liječnici će vam preporučiti neku svinjariju od probiotika koja vam može i naškoditi ukoliko sadrži određene dodatke koji su vašem slučaju nepovoljni. Zbog toga je bitno da se dodaci prehrani propišu specifično za svaku osobu ovisno o njenoj situaciji.

Prirodna zamjena za antidepresive i anksiolitike

Kako rade antidepresivi? Tako da pojačavaju osjetljivost serotoninskih receptora.

Postoje dodaci prehrani koji nadomještaju određene aminokiseline koje se pak pretvaraju u neurotransmitere.

Uzmimo primjer da korisitite kemijski anksiolitik. Taj lijek pojačava osjetljivost vaši GABA A receptora u mozgu. Znači vama nedostaje GABA neurotransmitera, ali taj lijek zavara mozak da on “misli” da ima dovoljno GABA-e. Što se događa nakon nekog vremena? Vaš mozak se navikne na taj lijek i postanete ovisni. Prestankom uzimanja vaši simptomi su još gori.

S druge strane, možete uzeti nadomjestak GABA aminokiseline i na taj način postići smirenje bez razvijanja ovisnosti i bez velikog niza nuspojava koje možete imati s kemijskim lijekovima.

Kemijski anksiolitici mogu biti potrebni u nekim slučajevima, ali je preporučljivo da ih se uzima kraće vrijeme i za točno određene svrhe. Nikako nije dobro da se takvi lijekovi koriste dugoročno, da služe kao “štaka” jer ćete imati puno više štete nego koristi. Jedna od prirodnih supstanci koja stabilizira stanje trenutno, a ne izaziva ovisnost je aminokiselina L-5 hidroksid triptofan ili 5-HTP.

Postoji još čitav niz načina kao prirodnim putem riješiti depresiju i anksioznost, bez rizika da se uvalite u još veće probleme. Pritom računajte da je dobro konzultirati se s nekim tko ima iskustva na tom području jer ako sami idete eksperimentirati, tada postoji mogućnost da nešto odradite nepravilno pa da izostanu rezultati. Ako vas zanima prirodna terapija, možete se konzultirati preko ove strancie.

P. S. Ovo što sam napisao nemojte shvatiti kao savjet da naglo prekinete terapiju koju vam je propisao psihijatar. U tome i je kvaka, što kad započnete terapiju kemijskim lijekovima, tada je ne smijete naprasito prekinuti.

Autor: Prof. Tony Markovina – Profesor bez dlake na jeziku koji voli provocirati razvikane autoritete i “velike stručnjake” koji pak nemaju osobitih rezultata u liječenju ljudske psihe – Profesor sa završenim fakultetom, ali istovremeno i profesor sa ulice koji ima veliko iskustvo u raznim životnim situacijama. Stručnjak za stabilizaciju psihe na prirodan način bez kemije. Za konzultacije o prirodnoj terapiji se možete javiti putem ove stranice. Uspješnost metode prof. Markovine je vrlo visoka, a cijenu terapije određujete sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *