Što je alternativa

Riječ alternativa dolazi od latinske riječi alter što znači drugo ili drugačije. To može značiti da je u pitanju nešto dodatno ili zamjensko. Tako postoje alternativne vrste glazbe što znači da je u pitanju glazba koja nije opće popularna, odnosno nije ona koja se po cijele dane vrti na radiju i televiziji. To nipošto ne znači da se radi o lošoj glazbi, nego se radi o glazbi koja nije trenutno moderna i razvikana.

Alternativno razmišljanje je ono razmišljanje koje je drugačije od razmišljanja većine ili drugačije od onog koje je trenutno moderno i sveprisutno. Ni u kom slučaju ne mora značiti da je to neispravno razmišljanje. Naprotiv, može biti ispravnije od onog “modernog” i sveprisutnog.

Alternativna medicina je naziv za razne vrste i metode liječenja koje ne spadaju u klasičnu medicinu (službenu, konvencionalnu, alopatsku). Alternativna medicina osim liječenja podrazumijeva i različit način razmišljanja i življenja s ciljem očuvanja zdravlja i izbjegavanja budućih oboljenja na psihičkoj ili fizičkoj razini.

Postavlja se pitanje što je to službena medicina? To je malo teže definirati jer se službena medicina razlikuje od države do države. Pitanje je i gdje su granice između službene medicine i alternativne. Neke metode liječenja postoje u određenim dijelovima svijeta već stotinama ili čak tisućama godina. U određenim državama postoje neke metode liječenja koje su sastavni dio službene medicine i postoje fakulteti na kojima se može studirati ta područja medicine. To znači da takve metode i pravci kod njih spadaju u službenu medicinu. U nekim drugim državama se takve iste metode i tehnike ne koriste u službenoj medicini i ne možete takve stvari studirati. To znači da iste metode i tehnike u toj drugoj državi spadaju pod alternativnu medicinu.

Metode i tehnike liječenja se uvelike razlikuju u državama kao što je SAD, Rusija, Kina, Japan ili primjerice ove naše balkanske države. Uzmimo za primjer kiropraktiku. Kiropraktika se u SAD-u može studirati u sklopu studija medicine. To je treća najraširenija profesija primarne zdravstvene zaštite u zapadnom svijetu iza medicine i stomatologije. Kod nas kiropraktike nema u sklopu službene medicine niti postoji fakultet na kojem se to može studirati. Zbog toga se na našim prostorima obično kiropraktiku svrstava u alternativne metode liječenja bez obzira što je Svjetska zdravstvena organizacija priznala kiropraktiku. Odemo li do drugih država kao što je Rusija, Kina ili Japan, tu možemo naići na mnoštvo drugih metoda koje su kod njih konvencionalne i upotrebljavaju se tisućama godina, a kod nas spadaju u alternativne.

Alternativna medicina nije priča o duhovima, vilenjacima ili drugim nadprirodnim bićima koja pomažu ljudima putem magije. Alternativna medicina je sve ono što se u vašoj državi i oko države ne prakticira kroz službenu medicinu, a drugdje u svijetu se to itekako upotrebljava i daje odlične rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *